Wymiana oleju a pierwszy przegląd

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dywiko
    Classic
    • 2013
    • 17

Dzięki, bo chyba o moim piszesz :P
  • iFi
    Elegance
    • 2012
    • 906

Octavianie!

Mojemu kurczakowi stuknęło 21 tyś km. Chciałbym zmienić sobie olej z obecnie zalanego Castrola na coś lepsiejszego/innego... Mam jednak pewien dylemat. Jak zsynchronizować to z przeglądem. Opcje są następujące:

1. Jechać teraz jedynie na wymianę oleju i skasować przebieg w komputerze na kolejne 30tyś km.
    2. Jechać już teraz na wymianę oleju i przyspieszony przegląd.
    3. Odłożyć wszystko do 30tyś km i zrobić za jednym zamachem wymianę i przegląd (wymiana wyszła by pewnie gdzieś w okolicach stycznia).

Doradźcie coś!

Komentarz

• Eidos71
      RS
      • 2011
      • 2050
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A nie możesz ominąć ASO i podjechać do dobrego warsztatu, gdzie wymienią Ci olej i filtr, bez kasowania inspekcji olejowej ? W końcu olej i filtr zmieniasz dla dobra silnika swojego auta, a nie dla pieczątki ASO... Jeżeli jednak wchodzą w grę tylko Twoje 3 opcje, to trzecia odpada całkowicie (wymiana oleju co 30.000 km to dla mnie znęcanie się nad silnikiem)...
      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• iFi
        Elegance
        • 2012
        • 906

Zapomniałem napisać. Dla własnego i samochodu samopoczucia przy 12kkm wymieniałem olej na ASOwego Castrola. Tyle, że wtedy nie kasowałem inspekcji olejowej bo zalałem LL a tryb korzystania z samochodu sprawia, że przegląd pokazuje nadal przy 30kkm....

Jeśli chodzi o wymianę oleju poza ASO to średnio bo wtedy jadąc na przegląd będę musiał go wymienić ponownie...

Komentarz

• Wojtas_Poznań
          RS
          • 2010
          • 2822

Zamieszczone przez iFi
          Doradźcie coś!
          moja rada będzie w sumie tylko jedna: zmieniać olej max co 15tys/rok i jeżeli ma to być robione w ASO to przyjeżdżać ze swoim olejem.... nie zalewać tym czymś co mają na półkach po jakże atrakcyjnych cenach :lol: a czym konkretnie zalewać, to już jest od tego wątek dotyczący oleju do benzyniaka i IMO kolejnego nie trzeba nam na forum, amen :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez iFi
          Jeśli chodzi o wymianę oleju poza ASO to średnio bo wtedy jadąc na przegląd będę musiał go wymienić ponownie...
          to przeglądy też rób poza ASO
          SPOT Poznań:
          .....
          ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• jamesbondzio
            L&K
            • 2009
            • 1174
            • Octavia III (5E3)
            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

iFi, jeżeli chcesz jechac z tym do ASO to prawdopodobnie opcja 1 i 2 będą zblizone ceną więc ja raczej wybrałbym numer 2 i miał obecnie wszystko z głowy.
            moja inna skromna uwaga dotyczy samego obecnego przebiegu..... 21 tysi!!!!! na Castrolu w 1.4 TSI?? zwariowałeś ;-) heheheh

To już lepiej zaliczać ASO co 30tysi ,mieć stempel i kasowanie kompa, gwarancje itd.... a w między czasie robić w połowie tego okresu u Pana Henia w stodole.

Wymień sobie teraz olej gdzieś poza ASO i to jak najszybciej , a jak dojeździsz do tego stycznia i nabiejesz do 30tysi to pojedziesz do ASO.
            kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• iFi
              Elegance
              • 2012
              • 906

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
              a czym konkretnie zalewać, to już jest od tego wątek dotyczący oleju do benzyniaka i IMO kolejnego nie trzeba nam na forum, amen :diabelski_usmiech
              ale ja nie pytam czym zalać tylko jaką strategię synchronizacji zastosować

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
              to przeglądy też rób poza ASO
              :? samochód ma 7 miesięcy, to raczej nie wchodzi w grę.

Zamieszczone przez jamesbondzio
              21 tysi!!!!! na Castrolu w 1.4 TSI?? zwariowałeś ;-) heheheh
              Ech.... miałem inny plan ale krótka konwersacja z SAP tak mnie rozbiła emocjonalnie, że uległem :roll: Dobre przynajmniej to, że go w między czasie raz wymieniłem przy 12kkm...

Zastanawiam się czy mogę też teraz wymienić olej a na przeglądzie zrobić wszystko poza olejem... choć to wprowadza dalszą desynchronizację i chyba nie ma sensu. Chyba zdecyduje się na opcję nr 2 czyli wymiana już teraz i przyspieszony przegląd.

Komentarz

• bzyq_74
                RS
                • 2008
                • 3467
                • Volkswagen
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Re: Wymiana oleju a pierwszy przegląd

Jeśli:
                Zamieszczone przez iFi
                Dla własnego i samochodu samopoczucia przy 12kkm wymieniałem olej na ASOwego Castrola. .... zalałem LL...
                to:
                Zamieszczone przez iFi
                3. Odłożyć wszystko do 30tyś km i zrobić za jednym zamachem wymianę i przegląd (wymiana wyszła by pewnie gdzieś w okolicach stycznia).
                MARCIN
                Mój szkodnik

Komentarz

• jamesbondzio
                  L&K
                  • 2009
                  • 1174
                  • Octavia III (5E3)
                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

iFi, ja zmieniłes przy 12 tysiach to zmienia to postać rzeczy. Wytrzymaj do stycznia. Albo gdzieś do tych 27 kkm. Skoro robisz takie spore przebiegi to domyślam sie ze to trasy. To i Castrol jeszcze ciut wytrzyma. Ale na nastepny raz inny olej.
                  kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• iFi
                    Elegance
                    • 2012
                    • 906

jeżdżę sporo ale są to dojazdy do pracy... więc to taka prawie trasa bo ruch spory i często powolny...

muszę się jeszcze zastanowić. nie daje mi spokoju ten olej i trzymanie go na zimę. może zrobię przegląd za miesiąc. powinno być wtedy jakieś 24 tyś km....

dzięki za Wasze zdanie.

Komentarz

Pracuję...